Riool verstopt, wat nu?

Als een riool verstopt raakt, kan dit uitmonden in een stinkende bedoening. Zodra een riool verstopt raakt, ruik je vrij snel de vieze geur of zie je water lekken. Hierdoor weet je met zekerheid dat er een probleem is. Meer zelfs, een verstopping van het riool is een zeer ernstig probleem dat kan worden beschouwd als een sanitaire noodsituatie. Hoe sneller je de rioolleiding laat leeglopen, des te groter de kans dat de lijn niet kapot gaat. En als je riool verstopt zit, wil je uiteraard het liefst zo snel mogelijk het probleem oplossen. Een blokkering van een rioolleiding is een van de meest voorkomende problemen bij sanitair. Wat er gebeurt, is dat voedselresten, haar, papier en meer verstopt raken in een afvoer, waardoor het riool een back-up maakt of barst. 

Riool verstopt: welke stappen moet ik ondernemen?

  • Het eerste dat je moet doen als jouw riool verstopt raakt, is al het water afsluiten en geen leidingen in het huis gebruiken totdat de blokkering is opgeheven of je het probleem hebt kunnen isoleren. Bepaal vervolgens waar de lijn zich bevindt en de bronnen van sanitaire voorzieningen / afvoerleidingen die naar die rioollijn gaan.
  • Begin nadien met het controleren van sanitaire voorzieningen in huis. Het is ook erg belangrijk dat je geen sanitair gebruikt. Al te vaak zijn er meerdere sanitaire voorzieningen betrokken. Je wilt dus niets extra toevoegen dat bijdraagt aan de blokkering. In de badkamer heb je een bad en/of douche en wastafels die kunnen worden beïnvloed. In de keuken heb je afvalverwijdering en putten die kunnen worden beïnvloed als je riool verstopt raakt.
  • Bij een verstopping kunnen er enkele vreemde geluiden uit je sanitair komen. En als je bijvoorbeeld jouw toilet doorspoelt, kan er water in het bad en/ of douche komen. Dat komt omdat de afvoer van het bad of de douche meestal op een lager punt ligt. Een andere reactie is dat je bij het leeglopen van de gootsteen, luchtbellen vanuit het toilet hoort (of ziet) komen.
  • Als je vermoedt dat jouw rioollijn is geblokkeerd maar niet gebarsten of gebroken, kun je mogelijk afval en puin verwijderen met een rubberen ontstopper. Als je erin slaagt de verstopping op te lossen met de ontstopper, lag het probleem wellicht in de buurt van de sanitaire voorziening. Maar als dat niet het geval is, vul de leidingen dan met een eenvoudige mix van gelijke porties heet water en azijn of een in de winkel gekochte vloeibare ontstopper. Afhankelijk van het probleem, kan het zijn dat je moet wachten tot het mengsel of de ontstopper begint te werken. Dit kan enkele uren duren. En misschien moet je ook het azijnmengsel of de ontstopper op meerdere plaatsen gebruiken om de verstopping te verhelpen.

Professionele ontstopping

Als bovenstaande methoden niet hebben gewerkt en je denkt nog steeds dat de verstopping jouw leidingen niet heeft beschadigd, moet je mogelijk de loodgieter bellen om het probleem op te lossen. Als je Rioolprobleem Kwijt contacteert, ben je snel geholpen. Een team staat altijd klaar om uit te rukken. Deze vakkundige mensen hebben ook professioneel materiaal om alle problemen van verstopte rioolleidingen op te lossen. Voor meer ernstige verstoppingen of als je weet dat je een gebarsten leiding hebt, moet de lijn worden gerepareerd. En als je de locatie van de blokkering nog steeds niet kunt vinden, kan het team van Rioolprobleem Kwijt jouw leidingen inspecteren. Als je een riool verstopt hebt en je hebt geen flauw idee hoe het probleem op te lossen, verlies dan geen tijd en contacteer www.rioolprobleemkwijt.be

Reageren is niet mogelijk